Tästäkin aiheesta jonku verran kuohu uutisissa ja keskustelu-palstoilla joten ajattelimpa tuoda vähän omia ajatuksia asian tiimoilta esille.

 

Kuinka tarkkaan tänä päivänä vanhemmat valvoo esim. alle 13-vuotiaiden internetin käyttöä?

Onko soveliasta hankkia lapselle ensimmäisenä puhelimena iPhonea tai muuta älypuhelinta?

Eikö lapselle riitä ensimmäiseksi puhelimeksi ihan joku peruspuhelin?

 

Itse menin ekalle luokalle vuonna 1999. ja tietokoneiden käyttöä alotettiin tuolloin opettamaan silloin kun oltiin opittu tokalle luokalle mennessä lukemaan ja kirjottamaan. En tiedä, kuinka paljon ja millä tavalla nuo opetus-menetelmät on muuttunu noista ajoista.

 

Meille tuli kotiin ensimmäiset tietokoneet, kun itse olin 13. ja kyllä silloin jo koulussa puhuttiin netin turvallisesta käytöstä ja jopa poliisi kävi silloin tällöin aiheesta puhumassa. Ei meillä kotona asetettu rajoja että minkä ikäsenä saa liittyä facebookkiin tai irc-galleriaan. Kotona vanhemmat sanoi että omalla vastuulla, mutta kyllä niitä perusasioita käytiin läpi että millasia kuvia itestää kannattaa laittaa ja mitä ei, mitä kannattaa kirjotella ja mitä ei. Tuolloin myös korostettiin koulussa sitä että sen mitä nettiin laittaa, jää sinne aina jonkinlainen pysyvä jälki, eikä itsestä laitettuja kuvia saa välttämättä ikinä enää pois.

 

Se mikä tänä päivänä on lapsi-perheissä käytäntö tietokoneella olemisesta ja internetin käytön suhteen, siitä en sitten tiedä. Jotkut vanhemmat saattaa antaa ala-asteikäsen lapsen käyttää internettiä tietyn ajan päivästä ja saattaa vanhemmat käydä myös silloin tällöin kurkkimassa että onko lapsi varmasti pysyny asiallisilla sivuilla.

 

Mutta entä jos lapsi joutuu netissä kiusatuksi, tai lapsi saa häiritseviä viestejä?

Entä jos lapselle laitetaan jotain lapsen silmille sopimatonta materiaalia?

Tai mitä jos lapsi muuten vain eksyy sopimattomille sivuille?

Onko vanhemmat käyny lapsen kanssa läpi, miten toimia jos joutuu kiusaamisen uhriksi netissä?

Onko vanhemmat miten hyvin perillä siitä ettei kaikki täällä sosiaalisessa mediassa ole vilpittömin aikein liikkeellä?

 

Kyllä tässäkin asiassa vanhempien asema korostuu mielestäni ehdottoman tärkeäksi, koska se ei ole yksin opettajien tehtävä opettaa lapselle turvallista netin käyttöä. Vastuu on ihan yhtälailla myös vanhemmilla. Myös vanhempien olisi hyvä käydä lapsen kanssa läpi se, miten toimitaan jos joutuu kiusaamisen uhriksi. Täällä sosiaalisessa mediassa kun voi kirjotella nimettömänä ihan mitä vaan. On myös hyvä tehdä lapselle selväks se tosiasia ettei kaikki ole vilpittömin aikein liikkeellä. Mutta pitää myös muistaa että kun lapselle opetetaan hyvissä ajoin internetin turvallisen käytön perusteet, voi siitä olla paljonkin hyötyä. Kannattaa myös ottaa huomioon että myös sosiaalisesta mediasta voi löytää saman henkisiä kavereita/ystäviä ja kumppanin.

 

Niin ja ennen kaikkea vanhempien tulee muistuttaa jälkikasvuaa siitä että jos lapsi/nuori aikoo sopia netissä jonkun kanssa tapaamisen, se tapaaminen sovitaan julkiselle paikalle. Lapsen/nuoren olisi myös hyvä ilmottaa, minne menee ja koska aikoo tulla takasin. Puhelin on myös hyvä ottaa messii.