Perheessä isä tai äiti on ottanu pari ylimäärästä kuppia ja sitten juovuspäissään käy riehumaan. Kumppania luukutetaa turpaa ja siinä ohella ehkä lai/lapset saa myös pataa. Haukutaan perheen jäsenet maan rakoon. Ehkä siinä kaiken keskellä vähän irtaimistoakin lentää pihalle ja rikotaan paikkoja. Seuraavana aamuna muistikuvat on hämärät ja joissakin tapauksissa tulee morkkis mukaan. Ai että se viina ihmistä tyhmentääkään.

 

Entä kun lapsi menee päiväkotiin/eskariin likasissa vaatteissa, on syrjäytyny ja huonotuulinen. Ei anna ottaa syliin ja välttelee muita lapsia eikä halua osallistua leikkiin? Tässä kohtaa tarhatädit kiinnostuu ja on yhteydessa sosiaali/lastensuojelu-viranomasiin jotka puolestaa alkaa tutkia perheen sisäistä elämää.

 

Mut entä, millasia vaikutteita siinä vaiheessa annetaan ku perheessä on pieniä lapsia jotka joutuu viattomina ja syyttöminä seuraamaan kun vanhemmat ei jaksa huolehtia edes itestään ja ollaan jatkuvasti turpa täynnä. Okei onhan se rankkaa kun lapsi on vielä vaippa-ikänen/uhmaikänen ja kaipaa jatkuvaa huomioo. Vanhempien vastuu on iso ja raskas taakka aina siihen asti kun lapsi kasvaa ja alkaa ite oppia kantamaa vastuuta ja huolehtimaan ite omista asioistaan. Tosin, mitä siitä lapsesta sitten itsessään kasvaa ja tulee kun on ensin koko lapsuutensa kattonu vierestä vanhempien juomista?

 

En oo koskaan voinu ymmärtää niitä pariskuntia jotka kuitenkin tietosina lasten tuomasta vastuusta menee sitä jälkikasvua hankkimaan. Ollaan tietosia siitä että lapsen virallisia huoltajia ollaan tasan siihen asti kun jälkikasvu saavuttaa täysi-ikäsyyden ja on käytännössä vapaa päättämään itse omista asioistaan ilman että vanhempien tarvii siihen sanoa mitään. No tokihan tämäki on jokasen pariskunnan oma asia, mutta jos se alkoholi kuitenkin menee etusijalle, ei lapsien hankkiminen oo hyvä vaihtoehto. Aina pitäisi olla tietonen siitä että on nämä tietyt ulkopuoliset ihmiset, jotka hyvin äkkiä kiinnostuu jos havaitaan että lapsella ei oo kaikki ihan kunnossa.

 

Kun esim. muistetaan tämä 8-vuotiaan Erikan tapaus. Vanhemmista isällä oli tytön huoltajuus ja tytön äitipuolen kanssa tämä sitten kidutti tytön hengilä. Tämäkin vaan vanhempien mielenterveys-ongelmien takia. Lapsi pistettiin joka päivä juoksemaan pitkiä aikoja, kehossa oli selviä väkivallan merkkejä, naapurit oli tietosia, useita lasten suojelu-ilmotuksia, mutta kukaa ei ottanu niitä vakavasti. Silmät avattiin vasta siinä vaiheessa kun tyttö oli jo kidutettu hengiltä. Vasta tässä vaiheessa asiaa ruvettii tutkimaan ja tytön isä ja äitipuoli syyntakeisiks todettuina tuomittii vankeutee.

 

Tähänkö tämä maalima on oikeesti menny?