Kotona vanhemmat saattaa antaa alaikäsen maistaa alkoholia omasta lasista tai antaa lonkeron, siiderin tai oluen. Tämän vielä voi ymmärtää kun nuori maistaa alkoholia omien vanhempien ollessa läsnä. Mutta entäs sitten kun alaikänen nuori sanoo lähtevänsä kaverin luokse yöksi?

 

Tuskin kovin moni alaikänen nuori kertoo todellisuudessa lähtevänsä ottamaan näiden kavereiden kanssa kuppia. Porukasta joku 18-vuotias on hankkinu juomingit ja niitä sitte jossain kaverin kämpillä tai puistossa juodaan. Kenellä on viime kädessä vastuu jos ja kun jotain käy? onko se vastuu sillä joka juomat on hankkinu? tuskin se nyt ensisijasesti vanhempien vika on, koska heille ei ole asiasta puhuttu. Tässä kohtaa ne on varmaan vanhemmat jotka tuskin joutuu ensimmäisten joukossa vastuuseen. No eihän se sitä tarkota että vanhempiakaan nyt ihan päästetään kun koiraa veräjästä. Siinä vaiheessa kun sinitakkiset tuo sen kännisen alaikäsen kullannupun kotiin, saa vanhemmat ensitöiksee hävetä silmät päästään ja seuraavana aamuna kun nuori potee todennäkösesti ensimmäistä olotilaansa pää pytyssä, saa tämä nuori samalla kuulla pari valittua sanaa edellisen illan toilailuista. Parhaimmissa tapauksissa menee ilmotusta lastensuojeluun.

 

Tuon kotona maistamisen vanhempien läsnä ollessa voi vielä tosiaan jotenkin hyväksyä. Siinähän on kuitenkin se tuttu ja luotettava aikuinen näkemässä tilanteen ja valvomassa. Itse sain alaikäsenä maistaa äitin lasista siideriä ja isäpuoli tarjos yhden lonkeron. Tästä asiastahan ei sitten huudeltu kylillä eikä koulussa. En mie silti tässä nää mitään väärää. Vanhempien vastuullahan se on jos antaa alaikäsen jälkikasvunsa maistaa alkoholia ja vanhemmathan siitä joutuu nalkkiin jos nuori menee kuoseissa kouluun. Ihan varmasti opettajat tässä kohtaa soittelee vanhemmille ja kyselee että mitäs tää tämmönen touhu on kun nuori tulee kouluun haisten viinalle ja valittaen huonoa oloa.