Tänä päivänä saa kyllä luka silloin tällöin juttua siitä, miten ala-ikäsetkin nuoret on jääny poliiseille kiinni alkoholin hallussa pidosta ja jopa ovat ollu kännissä ku käet. Jotkut röyhkeimmät tapaukset ottaa vanhempiensa, jonkun sukulaisen tai kaverin auton ja ehkä muutaman kyytiläisen siihen mukaan. Sitten näytetään kuinka sitä kännissä ollaan niin kovaa jätkää/tyttöö. Lopulta tämä känni-ajelu päätyy sitten jonkun sortin kolariin/onnettomuuteen.

 

Eikö tänä päivänä vanhempia oikeasti kiinnosta yhtään, mitä ne kullanmuruset ihmisten ilmoilla puuhailee näin loma-aikana ja viikonloppusin? Eikö vanhemmat oikeasti välitä yhtää jälkikasvustaa eikä näiden tekemisistä? vai onko se vaan sitä ihan yleistä välinpitämättömyyttä? -varmaan tänä päivänä vanhemmat ajattelee että "antaa lasten rellestää, kerran ne vaa nuoria on nii kyllä ne tosta sitte viisastuvat kun vanhenevat".

 

Eikä tuo touhu rajotu pelkästään siihen mitä uutisista saa lukea. Kyllä sitä aina silloin tällöin ihmisten ilmoilla liikkuessa törmää muutamaan teiniin, jotka jossain puistossa tai jonkun ostoskeskuksen/kaupan nurkilla lipittää lonkeroo ja/tai siideriä. Kaveri-piiristä löytyy aina joku 18-vuotias hakija, joka kyllä hakee kun vaan isketään rahat lapaan.

 

Vielä 90-00 luvun vaihteessa ei tätä ongelmaa ollut. Silloin kouluissa käytiin läpi koulu-kiusaamista ja ihmis-suhteita käsitteleviä asioita. Kouluissa opettajia vielä kunnioitettiin ja nuorison juomista ihmisten ilmoilla ei hyvällä silmällä katottu. En toki itse ollut ikinä mikään malli-oppilas. Toki oli jo silloin nuo tietyt ihmiset jotka oltiin jo totuttu näkemään kuoseissa kylillä, mutta nuorisoa ei juurikaan puistoissa nähty.

 

Mikä ihme siinä juomisessa kiehtoo? sen mie ainakin voin vielä hyväksyä jos kotona vanhemmat antaa maistaa omasta lasista ja se maistaminen tapahtuu vanhempien tai jokun sukulaisen läsnä ollessa. Siinä kun ei ole mitään hienoa lähteä edes täysi-ikäisen/aikuisenkaan kylille juovus-päissään näyttämää miten se viina ihmistä todellisuudessa tyhmentää. Seuraavana päivänä sitten päätä särkee, on huono olo ja ehkä morkkis siihen pienenä lisänä. Kaduttaa kun ei muista mitää, häpeissää selaa puhelinta kun on soitellu vähä mihin sattuu ja laitellu noloja viestejä.

 

Jos nyt joku teini-ikäisen vanhempi/vanhemmat tätä lukee, teille on yksi pieni toivomus; -Jos yhtään välitätte siitä omasta lapsukaisestanne, olkaa aktiivisemmin kiinnostuneita tämän menemisistä ja siitä, kenen seurassa teininne liikkuu. Sopikaa joku kaikille osapuolille sopiva menetelmä, millä te vanhempina varmistutte siitä että lapsella on kaikki kunnossa ja että jos sitä alkoholia nyt on sitten ihan pakko kavereiden kanssa ottaa, niin että se lapsi-kultanne pääsee sitten turvallisesti kotiin ilman että siitä syntyy kauheeta numeroa.